Trápia nás takmer všetky, a hoci sú maličké, predsa len sú viditeľné a najradšej by sme nemali ani jednu. Vrásky vedia skutočne potrápiť a už vôbec sa netýkajú len staršej pokožky. Najnovšie výskumy ukazujú, že už aj vek nad 20 a vrásky je pokojne možná kombinácia. Najviac viditeľné sú zvyčajne vrásky na čele, no veľkým strašiakom sú i vrásky okolo očí, vrásky pod očami, ale aj vrásky okolo úst.

Práve tie vedia náš úsmev mierne „pošpiniť“, i keď sú pomerne tenké, keďže aj pleť v okolí úst je jemná. A hoci je to prirodzený prejav vývoja najmä ženského, no i mužského tela, ruku na srdce, ktorá z nás by sa ich nechcela zbaviť, či minimálne ich eliminovať na čo najmenšie množstvo?

4 dôvody prečo a ako vznikajú

Ubúdanie látok ako kolagén a elastín – ktoré možno označiť za „stavebné“ látky kože. V oboch prípadoch ide o bielkoviny, ktorých úlohou je zabezpečiť, aby vaša pokožka bola pevná a pružná. Platí, že čím vyšší vek, tým menej kolagénu telo má, a keďže kolagén predstavuje takmer až tri štvrtiny všetkých bielkovín v koži, jeho úbytok býva zjavný.

Svaly okolo úst – (tzv. orbicularis sval) sú jedny z najslabších, ich úlohou je zabezpečiť pripojenie ostatných svalov. Vďaka postupným procesom, ktoré sa v ženskom tele odohrávajú, začne ťažší lícny sval pomaly padať na sval okolo úst a prostredníctvom tohto procesu vznikajú rôzne záhyby a línie.

Mimika –  je ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje tvorbu vrások. Práve vďaka nej vznikajú najmä vrásky okolo úst a očí v dôsledku častých pohybov v tomto okolí, ako prejav emócie radosti či smútku. Vrásky v okolí úst podnecuje tiež fajčenie. Jeho vplyvom vznikajú v okolí úst tzv. elastické záhyby/zlomy, ktoré už radíme medzi hlboké vrásky až hlboké ryhy.

Nadmerné slnenie – to dokáže vašu pleť bez adekvátnej ochrany tiež potrápiť. Mnohé z nás chcú byť krásne hnedé a ideálne hneď a zaraz, preto sa ženy často vystavujú silnému slnku v nevhodných hodinách. A keďže slnečné žiarenie podporuje proces starnutia – tzv. photoaging, našej pleti neodpustí naozaj nič a postupom času zvýrazní aj tie najjemnejšie vrásky.

Poznáte kategórie ústnych vrások?

Presne tak, podľa oblasti, kde priamo vrásky okolo úst vystupujú, rozlišujeme:

  1. nosoústne vrásky (nasolabiálne ryhy),
  2. marionetové vrásky (od kútikov úst k brade),
  3. periorálne vrásky (vertikálne ryhy pier).

Nosoústne vrásky predstavujú vrásky od nosa ku kútikom úst. Voláme ich aj vrásky úsmevu, keďže ich podporuje najmä častý úsmev, a práve tieto sú vekom stále viac výraznejšie. Marionetové vrásky vedú od kútikov úst k brade a zvyknú nás trápiť najmenej. Periorálne vrásky zastupujú vrásky medzi nosom a hornou perou. Vznikajú najmä ako výsledok prirodzeného pohybu pier a mimiky, no napomáha im aj už spomínané fajčenie.

Ako proti nim ÚČINNE bojovať?

Ak ste si po predchádzajúcich riadkoch povedali, že sa budete menej smiať, určite to nerobte! Smiech je zdravý, a zdravé telo a myseľ rovná sa pekný vzhľad.

Existujú aj menej obmedzujúce možnosti ako sa tohto neduhu zbaviť, resp. zmierniť ho. Ktoré sú to?

Vhodná kozmetika a domáca starostlivosť

Tento bod je gro všetkých tém, pokiaľ ide o starostlivosť pokožky. Len pravidelná a správna starostlivosť vám bude pokožku skutočne dlhodobo udržiavať mladú, pružnú a hydratovanú. Kľúčovou je voľba správnej kozmetiky. Medical Beauty for Cosmetics prináša exkluzívny a vysoko účinný krém na pery proti vráskam, ktorý je založený na high-tech účinných látkach. Jednou z hlavných účinných látok je Liftonin Xpert, ktorého úlohou je posilniť tvorbu kolagénu, aby tak mohlo dôjsť k vyhladeniu vrások. Okrem toho tiež účinné látky pracujú na plnšom a mladšom vzhľade celej oblasti pier. Zistite viac o jeho vysokoúčinnom zložení tu.

Exkluzívna bohatá starostlivosť o pery pre viditeľne objemnejšie, hladšie a mladšie vyzerajúcu oblasť úst.

Chirurgické zákroky

Plastická chirurgia má svoje miesto vo svete krásy už dlho a stále prináša osvedčené výsledky. Ak sa chcete zbaviť vrások okolo úst, lifting a facelift lícnej časti vám v tom môže pomôcť.

Strava

Stravovanie dokáže v našom tele ovplyvniť naozaj všetko, dokonca i tak malé a bežné prejavy ako vrásky. Ideálne potraviny, ktoré spomaľujú tvorbu vrások, je listová zelenina, ktorej látky pomáhajú k lepšiemu vstrebávaniu železa, napr. jačmeň, sušené ovocie, orechy a rôzne semienka, a tiež všetko červenej farby – červené hrozno, červená repa, čerešne, čierne ríbezle, čučoriedky…

Tvárové cviky

Nemajú síce okamžitý účinok, ale nestoja nič, len pár minút času denne. Každý sval, aj ten tvárový, postupom času ochabne, ak ho neposilňujeme. Práve preto pravidelným cvičením tieto svaly rozhýbete, posilnia sa a vďaka tomu pokožku spevníte a vypnete. Skvelá je i lyžičková masáž.

Žehlička na tvár

Žehlička na tvár je síce mladší vynález, no zato pomerne účinný. Používať ju však musíte zvyčajne v kombinácií s rôznymi sérami alebo olejčekmi, ktoré celý efekt ešte podporia. Správnym používaním viete dosiahnuť želaný efekt a pokožku krásne vyhladiť.

Nebojte sa vyskúšať minimálne jeden, ak nie všetky. Vaša pleť si to určite zaslúži, najmä dnes, keď je vystavovaná rôznym nepríjemným faktorom a vplyvom, ktoré urýchľujú jej starnutie.