Kolagén je prirodzenou súčasťou organizmu. Tvorí naše kosti, chrupávky, šľachy, kĺby i pokožku. Od 25 roku telo začína postupne strácať schopnosť tvorby kolagénu a po 40ke sa už nevytvára takmer vôbec. Odporúča sa preto užívať ho vo forme doplnkov, ktoré nahradia tento prirodzený proces.

Kolagén či kolagénové peptidy … oba pojmy ste už pravdepodobne počuli. Aký je však rozdiel?

Kolagén i kolagénové peptidy sú vyrobené z rovnakých 18 typov aminokyselín a poskytujú osem z deviatich esenciálnych aminokyselín.

Na povrchu to vyzerá, že sú dosť podobné. Ak sa však pozrieme bližšie, existujú jemné rozdiely, vďaka ktorým je každý z týchto proteínov jedinečný. Oba sú produktom hydrolýzy, ale jeden typ je omnoho menší a ľahšie stráviteľný.

Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli rozdiely medzi kolagénom a kolagénovými peptidmi, na čo je kolagén vhodný, ktorý z nich môže byť pre vás najlepší a možno Vás tiež zaujíma, čo je morský kolagén.

Čo je kolagén?

Kolagén (čistý, kryštalický kolagén) je dlhý reťazec aminokyselín, ktorý tvorí našu pokožku, spojivové tkanivo a kosti, ale nedokážeme ho vstrebávať prostredníctvom našej stravy. Vyrába sa primárne z troch aminokyselín – prolínu, hydroxyprolínu a glycínu – tie mu dávajú jedinečné funkčné vlastnosti odlišné od všetkých ostatných proteínov. Vďaka tomu je tiež najdôležitejším štrukturálnym proteínom v tele.

Kolagén sa tvorí z troch veľmi dlhých reťazcov s viac ako 1 000 aminokyselinami, ktoré sa krútia do špirálovej konformácie. Táto pevne skrútená špirála dáva kolagénu silu na stavbu nášho tela, ale na druhej strane je ťažké ho stráviť, takže kolagén v nehydrolyzovanej, dlhej forme nie je účinným perorálnym doplnkom.

Čo sú to kolagénové peptidy?

Kolagénové peptidy alebo kolagénový hydrolyzát sú krátke reťazce aminokyselín odvodené od kolagénu. Nájdete ich vo forme proteínového prášku. Aby sme pochopili rozdiel medzi kolagénom a kolagénovými peptidmi, je dôležité pochopiť, že kolagénové peptidy sa vyrábajú rozkladom kompletných kolagénových molekúl. Sú vyrobené z rovnakých aminokyselín ako kolagén, ale majú odlišné vlastnosti.


Kolagénové peptidy sa svojimi vlastnosťami líšia od kolagénu

Po konzumácii a absorpcii sa kolagénové peptidy pohybujú v tele, opravujú, obnovujú a dodávajú energiu. Kolagénové peptidy sa usadzujú v rôznych tkanivách, kde bunky budujú peptidy v kompletných kolagénových helixoch na regeneráciu našej pokožky, kostí a kĺbov, alebo môžu bunky použiť aminokyseliny priamo na energiu.

Aký je rozdiel medzi kolagénom a kolagénovými peptidmi?

Kolagénové peptidy sú všeobecne biologicky dostupnejšie – lepšie sa vstrebávajú do krvného obehu, pretože ich reťazce aminokyselín sú oveľa kratšie ako pri kolagéne. Pretože sú úplne hydrolyzované a kratšie, kolagénové peptidy sa ľahšie štiepia na formu, ktorá sa môže dostať do krvného obehu. Zjednodušene povedané, kolagénové peptidy sú rozdelenejšou formou kolagénu a sú veľmi dobre znášané.

Ako zistím, že mám nedostatok kolagénu?

Absenciu kolagénu v tele nám prezradia tieto príznaky:

  • Lámavé, rozštiepené nechty
  • Lámavé, slabé vlasy
  • Suchá, popraskaná pokožka
  • Problémy s funkčnosťou pohybového aparátu ( bolesti kĺbov a pod.)
  • Zhoršenie stavu pokožky (nízka elasticita, tvorba vrások, zvýšená hyperpigmentácia atď.)
  • Zhoršenie stavu tkanív a ich funkčnosti ( zuby, svaly, šlachy)

I suché a lámavé vlasy sú jedným z príznakov nedostatku kolagénu

Ktoré skupiny ľudí by mali dbať na dodatočný príjem kolagénu?

  • Ženy po 40ke: syntéza kolagénu v tele však s vekom rýchlo klesá. V 60-ke, máme len asi 20% pôvodnej hodnoty kolagénu. Výsledkom je, že koža klesá, vrásky sa stávajú viditeľnými, vlasy a nechty sú krehké. Práve preto pokožka, vlasy a nechty potrebujú aktívnu podporu na udržanie svojej normálnej funkcie.
  • Ženy v menopauze: kvôli „haprovaniu“ organizmu počas hormonálnych zmien.
  • Ťažko pracujúce osoby: s dostatočnou zásobou tejto bielkoviny lepšie zvládajú fyzickú záťaž na kĺby.
  • Športovci: kvôli aktívnej zaťaženosti svalov a kĺbov. 
  • Deti po 10. roku: rýchly rast spotrebuje v tele väčšie množstvo kolagénu.
  • Obézni ľudia: kvôli hmotnosti majú obézni viac zaťažené kĺby.

Ako doplniť kolagén do tela?

Možností je samozrejme viac. Týmto článkom sme Vás dostali do obrazu ako správne zvoliť vhodný typ kolagénu . Alternatívou doplnkov výživy je strava.

Strava zohráva veľkú úlohu vo vzhľade a vitalite vašej pokožky. Odporúča sa jesť potraviny bohaté na kolagén alebo potraviny zvyšujúce produkciu kolagénu, ktoré môžu tiež pomôcť pri vytváraní stavebných blokov (aminokyselín), ktoré potrebujeme pre udržanie mladistvej pleti. Pre syntézu kolagénu sú dôležité tri aminokyseliny: prolín, lyzín a glycín.

Kolagénové tabletky či prášky.. Sú tou najlepšou cestou?

Kľúčový rozdiel medzi nimi môže byť v závislosti od biologickej dostupnosti – schopnosti tela používať výživnú látku.

Morský kolagén je pre ľudský organizmus biologicky najdostupnejší. Získava sa z rýb a vstrebáva sa až 1,5 krát efektívnejšie do tela.

To značí lepšiu biologickú dostupnosť ako u kolagénu získaného z iných živočíchov. Nakoľko sa morský kolagén efektívnejšie vstrebáva do tela a vstupuje rýchlejšie do krvného obehu, je považovaný za najvhodnejší typ pre Vašu pokožku a výživu kĺbov.

Súčasťou produktov Medical Beauty For Cosmetics je morský kolagén VERISOL® peptides, ktorý účinne pôsobí proti známkam starnutia zvnútra. 


Zdravá a pevná pokožka: Anti-aging starostlivosť zvnútra

Medical Beauty For Cosmetics Lift & Repair kolagénové kapsuly obsahujú vysoko účinné prémiové zloženie kolagénových peptidov VERISOL® v špecifickej koncetrácii vitamínu C, zinku, biotínu a selénu.

Konzumácia morského kolagénu poskytuje benefity pre všetky vyššie spomenuté príznaky (problémy) a jeho zloženie je zamerané predovšetkým na:

  • VÝŽIVA A HYDRATÁCIA: Zlepšenie vlastnej syntézy kolagénu pomáha korigovať aj výrazné vrásky a aktívne zabraňuje predčasnému starnutiu. Vyvážením rovnováhy vlhkosti pokožky a posilnením prirodzenej ochrannej bariéry kože sa pokožka javí ako žiarivá a vitálna.
  • ANTICELULITÍDNY EFEKT: Viac kolagénu vedie k pevnému spojivovému tkanivu a to vedie k hladšej a pevnejšej pokožke.
  • VLASY A NECHTY: Kolagén pomáha zlepšovať štruktúru nechtov a posilňuje vlasy.

Rozšírte svoju stratégiu v boji proti starnutiu o mimoriadne významný prvok – MEDICAL BEAUTY for Cosmetics Lift & Repair kolagénové kapsule na udržiavanie zdravej kože, vlasov a nechtov.